Σελίδες

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ.


Π.Δ.319/2000(ΦΕΚ 261/27-11-2000)


Νεοελληνική Λογοτεχνία

Οι μαθητές απαντούν σε τέσσερις ερωτήσεις που αφορούν πεζό ή ποιητικό κείμενο (ολόκληρο ή απόσπασμα) διδαγμένο στην οικεία τάξη. Η κάθε ερώτηση μπορεί να αναλύεται σε δύο ισοδύναμα υποερωτήματα τα οποία προέρχονται από την ίδια θεματική ενότητα.

Οι ερωτήσεις αναφέρονται:

 Ερώτηση 1η. Στο περιεχόμενο του κειμένου ( κατανόηση ή ερμηνεία ή σύντομη αποτίμηση φράσεων/τμημάτων του κειμένου ή περίληψη)

 Ερώτηση 2η. Στη δομή του κειμένου (μορφοποίηση παραγράφων ή θεματικές ενότητες ή αφηγηματικές τεχνικές)

 Ερώτηση 3η. Στη γλωσσική αποτίμηση του κειμένου. Η ερώτηση αναλύεται σε δύο ισοδύναμα υποερωτήματα:
   α.  κύρια γνωρίσματα ή ιδιοτυπίες στην γλώσσα και στην έκφραση κ.ά
   β.σχήματα λόγου (εικόνες, μεταφορές κ.ά)

 Ερώτηση 4η. Στην αξιολογική κρίση του συγκεκριμένου κειμένου.Η ερώτηση εναλλακτικά μπορεί να περιλαμβάνει:
- Χαρακτηρισμούς προσώπων ή καταστάσεων
-  Εντοπισμό ή παραλληλισμό αξιών και ιδεών που έχουν σχέση με την εποχή του έργου και τη βιωματικότητα των μαθητών/τριών.
-  Σύγκριση με άλλα έργα του ίδιου του συγγραφές ή άλλων συγγραφέων της εποχής ή της Σχολής (μόνο για τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου)

Οι ερωτήσεις είναι ισοδύναμες και βαθμολογούνται με πέντε (5) μονάδες η κάθε μία.



Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Δ. Σολωμός


Κατά τη περίοδο 1833-1844 ο Σολωμός επεξεργάστηκε το Β΄ σχεδίασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Πρόκειται για έργο που αναφέρεται στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο των κατοίκων. Είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία. Μετά το 1845 άρχισε να επεξεργάζεται το ποίημα σε άλλη μορφή,  χωρίς ομοιοκαταληξία. Κεντρικό θέμα και στα δύο σχεδιάσματα είναι η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και η πάλη του ανθρώπου με τους πειρασμούς της φύσης, που γεννούν την αγάπη για τη ζωή και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγωνιστές.
Απόσπασμα από το Β σχεδίασμα(υπάρχουν 61 αποσπάσματα γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο και ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία) βρίσκεται  στο βιβλίο των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ









  Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


  1. ΠΟΤΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑ


Α. Το κόμμα μέσα στην ίδια πρόταση. Σημειώνουμε κόμμα:

α)  Όταν μέσα στην ίδια πρόταση έχουμε όμοιους όρους (ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα):π.χ. τα βουνά, οι λαγκαδιές, τα δένδρα, οι βρύσες, τα αγριολούλουδα, ο ουρανός, τ’ αγέρι, στέκουν βουβά ν’ ακούσανε την προσευχή του Διάκου.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ





Παρακάτω σας παρουσιάζω κάποια θέματα που αφορούν τα κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και προσφέρονται για διαγώνισμα τριμήνου.


Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

 Παρακάτω δίνονται οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε μια παράγραφο. Δείτε τη θεωρία και τα παραδείγματα εδώ.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΘΕΜΑΤΑ











 Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας της Α΄ Γυμνασίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ



Παρακολουθήστε ένα σενάριο διδασκαλίας που αφορά την ανακεφαλαίωση της Οδύσσειας. Εφαρμόστηκε στην τάξη και ο χρόνος διάρκειας του ήταν πέντε ώρες. Για να το δείτε κάντε κλικ εδώ.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ


Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σενάριο διδασκαλίας που εφαρμόστηκε στην τάξη και αφορά την Νεοελληνική Λογοτεχνία και το ποίημα Θερμοπύλες του Κ.Π. Καβάφη.Δείτε το κάνοντας κλικ  εδώ.